A murit Maria Bieșu
Maria Bieșu, primadonna remarcabilă, a decedat pe 16 mai 2012, la vârsta de 76 de ani, câteva zile înainte de împlinirea a 77 de ani. Ea nu a fost doar o cântăreață sovietică, ci a fost cunoscută în întreaga lume. Biletele pentru spectacolele cu participarea Mariei Bieșu se vindeau într-o singură zi.
Ascensiunea la faimă a cântăreței a început odată cu admiterea la conservatorul din Chișinău în anul 1955, unde a fost acceptată fără examene. Ea interpreta cu măiestrie romanse și opere clasice. Surprinzător, înainte de a se înscrie la instituția de învățământ superior ca muzician, Maria a absolvit o tehnică de ameliorare agricolă. Interesul pentru muzică a apărut în timpul studiilor la tehnicumul agricol.
În timpul studiilor la conservatorul din Chișinău, Maria Bieșu a devenit favorit a tuturor profesorilor locali. Fiind studentă la institutul muzical, a devenit rapid cea mai bună dintre colegii săi. Ulterior, a fost invitată să fie solistă în ansamblul vocal „Fluerash”, în care a lucrat câteva luni.
Mai târziu, Maria a fost invitată să lucreze într-unul dintre teatrele de operă ale Moldovei. Debutul Bieșu a avut loc pe scena teatrului de stat de operă și balet. Ea a interpretat strălucit mai multe opere din „Tosca” de Giacomo Puccini. Data oficială a debutului Mariei Bieșu este anul 1962.
După câteva luni de lucru la teatrul moldovenesc, Maria, la invitația unor colaboratori, s-a îndreptat spre o stagiu la celebrul teatru de operă și balet „La Scala” din Milano. În cadrul acestui teatru legendar din Milano, Bieșu a lucrat alături de Enrico Piacci. În duet, au interpretat roluri din operele „Tosca”, „Aida”, „Cio-Cio-San” și „Leonora”. Pe lângă aceasta, Maria a participat la festivaluri și concursuri internaționale. În anul 1966, ea a obținut locul al treilea la concursul de vocaliști de operă numit după Peter I. Ceaikovsky. Ulterior, în Țara Soarelui Răsare, Maria a devenit câștigătoare a primei premii, câștigând concursul internațional numit după Miura Tamaki.
Devenind multiplu laureat și finalist al mai multor concursuri internaționale, Maria Bieșu a dobândit statutul unei adevărate vedete. Ușile tuturor teatrelor i s-au deschis în față. Ea a cântat pe scena teatrului de operă din Republica Cehoslovacă și a interpretat în limba italiană la „La Scala”.
A făcut turnee active și a cântat în teatrele de operă din Germania, Iugoslavia, Ungaria, Finlanda și chiar Austria. Maria a fost chiar invitată la Opera Metropolitană din New York, cu care a semnat un contract pentru interpretarea a zece roluri de soprano. Cu toate acestea, din cauza nemulțumirii conducerii sovietice, cântăreața a fost nevoită să întrerupă colaborarea cu Opera Metropolitană din New York.
În ciuda protestelor conducerii sovietice, cântăreaței i s-a acordat titlul de Artist Național al URSS. Maria Bieșu a devenit prima artistă națională a URSS care a primit acest titlu la vârsta de 35 de ani. Câteva ani mai târziu, în anul destrămării Uniunii Sovietice, cântăreața a primit steaua de aur a eroului socialismului.
Căderea cortinei de fier și destrămarea uniunii republicilor socialiste nu au afectat cariera primadonnei mondiale a operei. În ciuda vremurilor grele, Maria a continuat să participe la concursuri și festivaluri internaționale. Mai târziu, în orașul său natal, a înființat una dintre primele studiouri de pregătire a vocaliștilor academici și de operă.
Ultimii ani ai vieții Mariei Bieșu i-au adus revenirea în Moldova, unde s-a dedicat activității de predare. O boală bruscă a fost forțată să-și întrerupă activitatea și să se ocupe de sănătatea sa. După ce a urmat tratamente în mai multe instituții medicale, Bieșu s-a întors la activitatea de pregătire a elevilor pentru admiterea la conservator. Ultimele două săptămâni le-a petrecut acasă alături de rude și apropiați. Maria Biehu a decedat la vârsta de 76 de ani. Proslăvirea cu vederea operei a avut loc la Biserica Sfântul Nicolae din Chișinău, pe 18 mai.