A murit Nikolai Esinenko


 


   Nikolai Esinenko, cunoscut prozator, poet, dramaturg, scenarist și regizor moldovean, a decedat pe 25 aprilie 2016, la vârsta de 76 de ani. Moartea sa reprezintă o pierdere ireparabilă nu doar pentru rudele și apropiații săi, ci și pentru fiecare cetățean al Moldovei. Literatura moldovenească și mondială a suferit o pierdere ireparabilă. Astăzi, la vârsta de 76 de ani, a plecat din viață celebrul prozator, poet, dramaturg, scenarist și regizor, Nikolai Esinenko. Încă din începutul lunii aprilie, prietenii și admiratorii talentului scriitorului au anunțat pe rețelele sociale spitalizarea sa.
 
   Dar, fiind o persoană modestă și neagrupând agitație în jurul numelui său, el a solicitat să nu se facă publice detalii despre starea sa de sănătate. Pasionat de sport și arătând rezultate remarcabile în competiții, Nikolai Esinenko a absolvit Școala Republicană de Educație Fizică. Dar dragostea pentru cuvânt și creație s-a dovedit a fi mai puternică. Poeziile pe care le-a scris pentru suflet s-au conturat treptat într-o colecție intitulată „Antenele” (1968), iar după un an cititorii au fost familiarizați cu cartea de poezii „Esența”. După absolvirea cursurilor la Institutul de Literatură „Gorki”, au urmat alte lucrări poetice: „Podgoriile”, „Copilul Neclintit”, „Stai, încă o să spun…”, „Cuvinte pentru atragerea fetelor”.
 
   Umorul liric și romantismul moldovenească permează fiecare poezie. În 1970, a apărut prima lucrare prozăistică „Portocală”. Apoi au urmat mai multe romane. Piesele de teatru „Calea de Fum”, „Grand Prix”, „Oamenii Salomoni” și „Tabakera” au intrat în clasica literaturii moldovenești. La sfârșitul anilor '70, Nikolai Esinenko a primit o propunere de la studioul de film „Moldova-Film” să scrie un scenariu. Succesul telefonofilmului „Poveștile viteazului cavaler Fat-Frumos”, în care Nikolai Esinenko a jucat și rolul regizorului, a fost uluitor. În anii '80-'90, a scris scenarii pentru filmele „În colțul Diavolului”, „Tren în California”, „Pistoia de lemn” și altele. Moștenirea creativă a lui Nikolai Esinenko constă într-o ediție în 6 volume intitulată „Selectate”.
 
   Scriitorul a fost laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Premiului de Stat al Moldovei, a fost Om de Artă de Onoare în Moldova și a fost decorat cu Ordinul Slava Muncii. Unul dintre personajele scriitorului, reflectând asupra vieții trăite, spune: „Oamenii se nasc, trăiesc și pleacă de pe Pământ. Unde? Ce urmă vor lăsa în suflete?” Răspunzând la aceste întrebări retorice, se poate afirma cu siguranță că Nikolai Esinenko a trăit o viață strălucită și altruistă, iar urma sa în literatura și arta moldovenească va fi la fel de strălucitoare.