A murit Mihai Curagău


 

   În dimineața înainte de Crăciun, a plecat din viață un actor neobișnuit de luminos, bun și talentat. La vârsta de 73 de ani, a decedat Mihai Curagău. Oficial, vestea tristă a fost confirmată de Sându Grecu, președintele Uniunii Actorilor Teatrali din Moldova. Pe spațiul post-sovietic, Mihai Curagău este cunoscut ca un comediant incomparabil în roluri precum țăranul moldovean din serialul „Brejnjev”, maseurul din „Iepurele deasupra prăpastiei”, Anton din „Călătoria de nuntă înainte de nuntă” și alte apariții. Viața și creația lui Mihai Curagău sunt strâns legate de Moldova. S-a născut pe 15 august 1943, în satul Bălănești din raionul Nisporeni.
 
  Văzând pentru prima dată un film de club cinematografic rural pe ecran, a decis cu încredere să devină actor. Și visul său s-a împlinit. După școală, tânărul din sat a fost acceptat cu ușurință la Institutul de Arte din Chișinău, numit după G. Muzichesku, la facultatea de actorie. Deja în anii de studenție, tinerii sunt observați de regizori teatrali renumiți, iar după absolvire în 1964, Mihai Curagău a fost invitat în trupa Teatrului Muzical-Dramatic al Moldovei numit după A. S. Pușkin (azi Teatrul Mihai Eminescu). Din primele roluri, actorului i s-a consolidat personalitatea de comediant. Paralele, a făcut primii pași și în cinematografie. După rolul de debut al unui diavol mic, Mikiduce în filmul „Un paznic necesar” (regizor G. Vode), Mihai Curagău a jucat în filmele regizorilor moldoveni cunoscuți: Tudor Tetaru, Emil Lotianu, Vasile Paskaru. Rolul lui Ion în filmul „Borcă” i-a adus faima meritată și iubirea a milioane de fani ai talentului său autentic. Cinematografia actorului include peste 20 de roluri.
 
   Pasionații cinematografiei străine cunosc bine vocea lui Mihai Curagău, deoarece a dublat actori celebri în 47 de filme. Talentul său comediant s-a manifestat pe deplin pe scena Teatrului „Satiricus”, la care a trecut în 1993. De asemenea, a avut roluri în spectacole televizate și miniaturi, spectacole solo și benfise. Și succes, recunoaștere meritată din partea publicului. Cu ocazia jubileului său de 60 de ani, colegii și regizorii cu care a lucrat actorul au lansat cartea „Mercur pe aplauze”, în care au adunat cadre din filme, fotografii din spectacole și amintiri ale prietenilor. În 2004, pentru cel mai bun rol masculin secund, Mihai Kuragău a fost distins cu Gala Premiului Uniunii Actorilor Teatrali din Moldova, precum și onorat cu titlul de „Artist Național”.
 
   Ultimii ani ai vieții actorului au fost plini de activități educaționale, el a promovat cu ardoare arta teatrală moldovenească și valorile culturale ale poporului. În 2014, Mihai Curagău a fost decorat cu Ordinul Republicii. Pe 25 decembrie, sicriul cu trupul defunctului a fost expus la Biserica Sfântul Teodor din Sichla pentru ceremonia de adio ortodoxă. În dimineața zilei de 26 decembrie, sicriul va fi transportat la Teatrul Național „Satiricus” numit după Ion Luca Caragiale, unde la ora 11:00 va avea loc mitingul de doliu și adio-ul marelui artist. Mihai Curagău va fi îngropat la Cimitirul Central din Chișinău.