» » Ce sa faci in caz de deces a unei persoane apropiate

Ce sa faci in caz de deces a unei persoane apropiate


Durerea mare care se confrunta cu rudele si apropiatii celui decedat duce deseori la o stare de confuzie interioara. Adesea, acest lucru se intimpla daca pierderea a avut loc pe neasteptate, iar cel decedat, in mod firesc, nu a lasat indicatii cu privire la inmormintarea sa. Insa totusi, urmind anumite reguli, veti reusi sa organizati inmormintarea unei persoane apropiate in mod corespunzator.

 

In primul rind, studiati lista documentelor necesare pentru inmormintare:
Lista documentelor necesare pentru inmormintar:

• Raportul de inspectie al organismului.

• Certificatul de deces.

• Certificatul medical de deces.

• Certificatul de deces eliberat de oficiul starii civile

• Certificatul necesar pentru obtinerea alocatiei de stat pentru inmormintare.

• Acordul, chitantele care certifica plata serviciilor funerare.

In continuare vom revizui ordinea in care documentele de mai sus sunt emise si primite:


Ce trebuie sa faceti daca decesul a avut loc acasa in timpul zilei sau noapt?

Este necesar sa chemati ambulanta, care va constata decesul, si va intocmi un certificat corespunzator. Mai departe, daca este necesar, puteti chema politia, care va intocmi un protocol de examinare a corpului. Acest document indica absenta semnelor de moarte violenta.
 
 

 

Politia, la rindul sau, va va ajuta sa chemati masina, care va transporta corpul la morga. Cind cadavrul este trimis pentru pastrare, rudele insesi aleg morga. Orice recomandare oferita de medici sau politie poate fi considerata doar ca o simpla recomandare. Niciuna dintre instantele de mai sus nu are dreptul de va a impune alegerea unei morgi anume.

In continuare, la morga va fi efectuata autopsia, precum si pregatirea ulterioara pentru inmormintare. Prin lege, corpul este pastrat gratuit timp de o saptaminii dupa stabilirea cauzei mortii, precum si pina la doua saptamini, atunci cind este necesara stabilirea identitatii decedatului sau cautarea rudelor acestuia.

Aici, in morga, se elibereaza certificatul de deces. Pentru aceasta solicitantul trebuie sa prezinte buletinul sau si pasaportul decedatului. Daca o persoana moare acasa, certificatul este eliberat de medicul de familie sau de medicul care trata decedatul. Acest lucru se intimpla daca acesta din urma trata pacientul, precizind in prealabil boala.

Pentru intocmirea certificatului medical de deces, este necesar sa va prezentati la oficiul de inregistrare a morgii, avind la mina certificatul constatator al decesului, polita medicala, un protocol de examinare al corpului persoanei decedate, precum si buletinul solicitantului. Dupa aceasta, veti primiti un certificatul medical, precum si certificatul de deces. Documentele se elibereaza la oficiul starii civile de la locul de resedinta al decedatului. Aici se verifica intregul set de documente si se stabileste prezenta circumstantelor care pot impiedica inregistrarea mortii. Solicitantul poate fi atit o persoana fizica, precum si o persoana juridica.